Aile danışmanlığı, aile yasası kapsamında verilen danışmanlık hizmetlerine denilmektedir. Aile danışmanı, ilişkiler açısından sorunu olan insanların evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında, çocuklarla ve aile ile ilgili kişisel veya kişiler arasındaki sorunların üstesinden daha kolay bir biçimde gelmelerine yardımcı olurlar. Tüm aileyi etkileyen ölüm ya da birisinin evden ayrılması gibi konularda ailelerin yaşayabileceği psikolojik sorunları önlemede yardımcı olmaktadırlar. Aile danışmanları aynı zamanda eşler arasındaki sorunların çözülmesine yardımcı olan terapistlerdir.
Kim olduğumuzu açıkladığıma göre aileler ile alakalı bazı gözlemlerimi paylaşarak yazıma devam etmek istiyorum. Aile bir zincir gibidir. Halkalar da sıkıntı varsa diğer halkaları etkiler. Şunu demeye çalışıyorum. Baba figürü, anne figürü ve çocuk figürü sorumluluk, anlayış ve iletişimi vs. tam anlamıyla sağlayabilse zaten sorun olmayacak. Ancak bu genellikle pek kolay görünmüyor. Baba figürü ‘’Ben kök ailemden böyle gördüm, kötü muamelelere maruz kaldım’’ gibi ifadeler kullanarak hali hazırda durumunu çocuklarına ve eşine yansıtabiliyor. Anne figürü ise çocuğun bakımı noktasında daha etkin olabilmekte. Çocuk dinamiği çağına göre çok değişken bir yapıya sahip olabilir. Okul öncesi ya da ergenliğe kadar olan süreçte daha dingin bir yapı olabilir iken, ergenlikle beraber çalkantılı süreç başlıyor.. Peki böyle olmasında anne ve babanın payı nedir? Elbette çocuklarının gelişiminde önemli paya sahipler. Çocukları ebeveynini rol model de alabilir. Bazen çocuğum ya da eşim neden böyle diye düşündüğünüz oluyor mu? Bu sorunun cevabını biraz da kendimizde aramak lazım. Şöyle ki; mesela çocuğunuz yalancıysa, siz aşırı tepki verdiğiniz için olabilir. Çünkü çocuk sizin tepkilerinizden korkuyor olabilir. Ya da çocuğunuzun ille de kız cinsiyetinde olmasını istemeniz duyarsız bir anne ile büyümenizden kaynaklı olabilir. Eşinize verdiğiniz dinamikler sağlıklı ve doyurucu değilse çarpık ilişkiler başlayacaktır. Tabi ki bu örüntüyü görmek ve düzenleyebilmek biz profesyonellerin işi. Ancak sadece tek başına bizim çabalarımız da tek başına yeterli olmayabiliyor. Bu nokta da danışan da bazı şeyleri kabul etmeli ve sorunların çözümü noktasında elini taşın altına koymaktan çekinmemeli. Kabullenmek, sorunların çözümünde ilk basamaktır genellikle.
Aile Danışmanlığının Amaçları;
- Kişiler arası ilişkilerin ışığında kaygı ve çatışmaların giderilmesi, çatışma çözme becerileri kazandırılması.
- İç ve dış krizlere karşı ailenin dayanıklılığını arttırmak
- İç görünün arttırılması
- Nesiller arası ilişkilerin arttırılması ve düzeltilmesi
- Duygusal gerilimler için aile üyeleri ile işbirliğinin kurulmasıdır.
Ailenin temel gereksinimleri içerisinde; değerli olma, güven ortamı, sorumluluk duygusu, yakınlık ve dayanışma duygusu bulunmaktadır. Aile danışmanlığının bireysel terapilerden en önemli farkı, bireyi tek başına ele almak yerine ailenin bütününü ele almasıdır. Seanslar tek bir bireyle değil, bireyin tüm aile üyeleri ile birlikte yürütülür. Aile içerisinde yaşanan bireyler arası sorunlar olabileceği gibi, tüm aileyi etkileyen ölüm, hastalık, bireylerin evden ayrılması gibi farklı konularda ailedeki bireylere destek verilmesidir.
Aile danışmanlığında incelenen konu; aile içerisindeki bireyler arası ilişkinin ve iletişimin niteliğidir. Bu konuda yaşadığınız zorluklar karşısında profesyonel bir yardım alabilirsiniz.