Öncelikle akıllı telefonların hayatımızda ki önemine dair cümleler ile yazıma başlamak isterim. İnternet çağında akıllı telefonların payı çok büyük. Öyle ki; cebimizde taşıdığımız bu cihazlar ile hemen hemen her şeyi yapabilecek donanım özellikleri mevcut hale getirildi. Birkaç tıklama ile dünyayı cebimize taşıdık adeta. Teknolojinin birçok özelliğini barındıran bu cihazlar ile hayatımıza büyük oranda kolaylık getirdiğini söylemek mümkün.
Fizyolojik ihtiyaçlarımız ise bizim hayatımızı devam ettirebilmemiz için gerekli temel ihtiyaçlardır. Örnek verecek olursak; beslenme, uyku vs. Ancak son zamanların bir fizyolojik ihtiyaç daha mı doğuyor diye düşündürtüyor akıllı telefonlar. Çocuğundan, yaşlısına herkesin cebinde yer eden bu cihazlar; artık hayatın olmazsa olmazları arasında yerini çoktan aldı. Çok fazla almış olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Gereğinden fazla zaman ayırıyoruz. Ortalama bir vatandaş günde 72 defa telefonunu çıkarıp baktığı bir araştırma sonucudur. Birde buna harcanan süreler var tabi ki. Sabah kalkınca sosyal medya bildirimlerini ve mesajlarını kontrol ediyor, gece yatarken son bir defa kontrol edeyim diye yatakta nicelerimiz vakit geçiriyoruz. Gün içerisinde harcadığımız zamanı söylemiyorum bile. Hayatın her alanına sirayet eden bu cihazlar, bizi esir mi alıyor ne? Tabi bu noktada bilinçli kullanmak her zaman ve her koşulda olduğu gibi yine çok önemli.
Hiç dikkat ettiniz mi? Çoğu birey canı sıkıldığında hemen telefona sarılıyor. Sanki bütün bireyler programlanmış ve can sıkıntısında telefon elden düşmeyecek diye adeta anlaşmışlar gibi gelmiyor mu size de? Oysa can sıkıntısı ne güzeldir. Yapacak bir şeyler arar birey. Zamanını daha kaliteli nasıl geçirebilirimin arayışıdır bu. Bu arayışta yapmaktan zevk aldığı bir takım aktiviteleri keşfedebilir. Çevrede ki insanlar ile iletişimini kuvvetlendirebilir. Araştırmalar yaparak bilmediğin konular hakkında aydınlanabilirsin, bilgi sahibi de olabilirsin. Çok fazla örnek verilebilir bu konu hakkında. Diyeceğim, neden sadece kısır davranış olan telefona sarılıyoruz? Ya da sosyal medyaya yöneliyoruz? Neden herkesleşiyoruz? Farkınızı ortaya koyabilin. Bu biraz cesaretle de alakalı elbette. Nasıl vakit geçirdiğiniz, nasıl bir birey olacağınızın ipucudur. Saatlerce sosyal medya da vakit öldüren bireyler, geleceğe yatırım yaptıklarını düşünüyorlar mı? Elbette hayır. Tam da bu nokta da hayat boyu öğrenmeyi ilke edinmiş bireyler olmak ve bu doğrultuda hareket etmek emin olun kârınızadır. Mekanikleşmemek makul bir tutumdur. Aksi akıllıca değildir.
Sanal dünyanın esiri oluyoruz. Akıllı telefonlara esir oluyoruz. Bunu yenebilmek bilinçli bireyler olabilmekte saklı. Fizyolojik ihtiyaç olmaya doğru gittiği su götürmez bir gerçek olan akıllı telefonlar; bilinçli kullanılırsa çok faydalı olduğunu ifade etmiştim. Bu da bilinçli bireyler tarafından yapılan bir durum. Aksi durumlar bilinç düzeyi düşük bireylerin tutumudur.
Geleceğin dünyasında akıllı telefonlar ciddi yer edeceklerini öngörüyorum ve yahut akıllı telefonda demode olacak ve başka bir iletişim aracı çıkacaktır. Teknoloji ilerledikçe olmazlar olur oldu. İnsanlar; teknolojiyi temel bir ihtiyaç olma yolunda hayatına almaya düzeyini arttırarak devam edeceklerdir.
Bilinçliliğiniz daim olsun. Sevgiler.